Projekt "Wspólne pasje drogą do integracji" jest współfinansowany ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego

Podsumowanie projektu
W dniu 11 listopada 2018 roku w Sławce Wielkiej oficjalnie zakończyliśmy projekt "Wspólne pasje drogą do integracji" realizowany ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Na spotkaniu podsumowującym odbyła się premiera filmu dokumentalnego z udziałem najstarszych mieszkańców Sławki Wielkiej, nagrodziliśmy laureatów konkursów, a także zaprezentowaliśmy wydarzenia i rezultaty projektu. Spotkanie połączone było z uroczystymi obchodami Święta Niepodległości i uświetnione występem chóru prowadzonego przez ks. Józefa Strońskiego.

W Sławce Wielkiej zapachniało mydełkiem
W chłodne i wietrzne popołudnie świetlica w Sławce Wielkiej zapachniała owocami, kwiatami i nie tylko. Pod czujnym okiem Pani Alicji dzieci, młodzież, dorośli, seniorzy - wszyscy chętnie komponowali własne kolorowe i pachnące mydełko.

Zupa śledziowa z krokietami
Tym razem dość mało znane danie stało się przedmiotem warsztatów kulinarnych na świetlicy w Sławce Wielkiej - uczestnicy warsztatów w dniu 9 października 2018 r. przygotowywali zupę śledziową z krokietami.

Wstążka, styropian, szyszki... wszystko co pod ręką
W dniu 9 października 2018 r. odbyły się kolejne warsztaty rękodzielnicze, podczas których uczestniczki uczyły się wykorzystywać różne materiały do tworzenia rękodzielniczych dzieł. Efekty już wkrótce będzie można zobaczyć na świetlicy w Sławce Wielkiej.

Okolicznościowe kartki i papierowa wiklina
Chłodne popołudnie 26 września 2018 r. kilka mieszkanek Sławki Wielkiej spędziło na warsztatach, na których uczyły się robić koszyki i inne przedmioty z papierowej wikliny. Przy tej okazji powstało również kilka dodatkowych "magicznych" kartek.

Kluski śląskie z karkówką
Karkówka marynowana w popularnym napoju gazowanym i ketchupie? Możliwe i smaczne - 12 września 2018 r. uczestnicy warsztatów w ten sposób przygotowali karkówkę do pieczenia. Do tego kluski śląskie i tradycyjna potrawa gotowa.

Robimy kartki o magicznej mocy
Popołudniu 12 września 2018 r. na świetlicy w Sławce Wielkiej było twórczo i aktywnie. Na warsztatach rękodzieła powstały piękne kartki o magicznych właściwościach - mają wywoływać uśmiech na twarzy. Czyjej? Niespodzianka dla tych, którzy znajdą kartkę w skrzynce pocztowej...

Tym razem papierowa wiklina
Uczestnicy projektu, którzy wzięli udział w warsztatach rękodzielniczych w dniu 26 lipca 2018 r., mogli poznać i przećwiczyć technikę wykonywania przedmiotów z tzw. papierowej wikliny. Technika okazała się dość pracochłonna, jednak efekty mogą być imponujące - ozdoby i koszyki z papierowej wikliny będą teraz prezentowane na wystawie w świetlicy.

Żeberka z kaszą i kapustą
Tematem przewodnim trzecich warsztatów kulinarnych, które odbyły się 24 lipca 2018 roku w Sławce Wielkiej, były żeberka z kaszą jęczmienną i kiszoną kapustą. W sam raz na porządny i tradycyjny obiad. Uczestnicy warsztatów pracowali w pocie czoła, tym bardziej, że na zewnątrz upalne lato w pełni.

Z wizytą na Lawendowym Polu
W dniu 25 lipca 2018 r. uczestnicy projektu wzięli udział w wyjazdowych warsztatach na Lawendowym Polu w Nowym Kawkowie. Podczas nich mieli okazję zwiedzić mini-ogród botaniczny, zapoznać się z zastosowaniem różnych roślin w kosmetyce i medycynie, zwiedzić Lawendowe Muzeum Żywe im. Jacka Olędzkiego, obejrzeć film o lawendzie, zwiedzić suszarnię i plantację, zobaczyć jak destyluje się olejek lawendowy oraz spróbować lawendowych ciasteczek. Wszystko to w pięknej letniej aurze.

Zabawa z wełną czesankową, czyli warsztaty filcowania na mokro
Drugie zajęcia rękodzielnicze, które odbyły się 27 czerwca 2018 r. przyciągnęły na świetlicę w Sławce Wielkiej duże grono mieszkańców chętnych poznać technikę filcowania. Osoby starsze i młodsze, kobiety i mężczyźni, w tym mieszkanki zaprzyjaźnionego Turówka, zakasali rękawy i w pocie czoła uczyli jak z wełny czesankowej zrobić piękne filcowe ozdoby.

Placki ziemniaczane w pikantnej odsłonie
Mieszkańcy Sławki Wielkiej, na drugich warsztatach kulinarnych, które odbyły się 26 czerwca 2018 r., przygotowywali wspólnie placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym. Ziemniaków do obierania było dużo, dlatego potrzeba było wielu rąk do pracy. Uczestnicy podzielili między sobą zadania, dzięki czemu praca poszła szybko i sprawnie. W nagrodę można było skosztować pożywnego i smacznego tradycyjnego dania.

Maraton Nordic Walking
W dniach 20-21 czerwca 2018 r. uczestnicy projektu poznawali technikę "chodzenia z kijkami". Zajęcia prowadził profesjonalny instruktor, który pokazał jak składać i regulować kijki, jaką zachowywać postawę podczas treningu i jak posługiwać się kijkami, by odnieść korzyści z ich stosowania. A potem w drogę...

Smacznie i tradycyjnie
Na pierwszych zajęciach kulinarnych, zorganizowanych 9 maja 2018 r. uczestnicy wspólnymi siłami przygotowywali "czarną polewkę" czyli czerninę z kluskami.

Ruszamy z rękodziełem
W dniu 9 maja 2018 r. zorganizowaliśmy pierwsze warsztaty rękodzielnicze, podczas których uczestnicy mogli nauczyć się jak robić ozdoby ze wstążki. Na pierwszy rzut poszły bombki, które powstały ze styropianowych kul.

Dni z fitnessem
Mieszkańcy Sławki Wielkiej wiedzą jak ważna jest aktywność fizyczna, dlatego dwa razy w tygodniu organizujemy zajęcia fitness. Mogą w nim uczestniczyć wszyscy, niezależnie od wieku i kondycji - profesjonalna instruktorka dostosowuje program do możliwości uczestników. Efekty widać cały czas - w postaci uśmiechu i dobrego samopoczucia.

Z początkiem kwietnia 2018 r. Olsztyńska Fundacja Inicjatyw Prospołecznych, w partnerstwie z Gminą Kozłowo oraz Sołtysem i Radą Sołecką w Sławce Wielkiej (Gmina Kozłowo), rozpoczęła realizację projektu „Wspólne pasje drogą do integracji”, współfinansowanego ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Skierowany jest on do wszystkich mieszkańców Sławki Wielkiej, w szczególności osób starszych oraz dzieci i młodzieży oraz całych rodzin. Integracji międzypokoleniowej będą służyć m.in. warsztaty rękodzielnicze, kulinarne i artystyczne, spotkania z historią, konkursy, wyjazd oraz zajęcia sportowo-rekreacyjne.