atwindex17 maja 2016 r. mieliśmy przyjemność gościć w Akademii Trzeciego Wieku przy Miejskim Ośrodku Kultury w Olsztynie. Prelekcję pt. „Nie taki urząd straszny… Senior w kontaktach z administracją publiczną″ wygłosił Maciej Jurzyński – członek Zarządu Fundacji OFIP, jednocześnie urzędnik służby cywilnej i wieloletni pracownik Warmińsko-Mazurskiego Urzędu Wojewódzkiego w Olsztynie.

Członkowie Akademii uczestniczący w prelekcji mieli okazję dowiedzieć się o tym, w jaki sposób realizowane jest obywatelskie prawo do dobrej administracji, czym powinien cechować się urząd przyjazny obywatelowi, oraz jak przydatny, przy poszukiwaniu informacji i załatwianiu spraw w urzędzie, może okazać się Internet. Było trochę teorii oraz dużo wskazówek praktycznych dotyczących sposobu składania w urzędach różnych pism (podań, odwołań, petycji, wniosków, skarg) i uzyskiwania informacji publicznej. Wykład wzbogaciły ciekawostki, przykłady z życia oraz mały quiz.

atw1atw2