3 czerwca 2012 r., z inicjatywy Prezesa Fundacji Marka Jurzyńskiego, odbył się w Miłakowie Festyn Rodzinny i Festiwal Klocków. Impreza została zorganizowana w ramach XIV Warmińsko-Mazurskich Dni Rodziny. Współuczestniczyliśmy w jej organizacji i finansowaniu wraz z Urzędem Miejskim w Miłakowie i Miłakowskim Domem Kultury.

Pomieszczenia oraz program muzyczny, który rozpoczynał imprezę, zapewnił MDK w Miłakowie. Z kolei klocki i inne atrakcje (m.in. basen z kulkami, trampolina, malowanie twarzy) dostarczyła Spółdzielnia Socjalna w Prostkach „Stara Szkoła”. Spółdzielnia promuje markę klockologia.pl, w ramach której wytwarza klocki oraz organizuje festiwale klocków.

Jak zapewnił Prezes Spółdzielni Pan Sławomir Cisło, Festiwal Klocków w Miłakowie był trzecią tego typu imprezą w Polsce. Nic też dziwnego, że spotkał się z ogromnym zainteresowaniem, i to nie tylko mieszkańców Miłakowa. Sale MDK przeżywały momentami istne „oblężenie”. W trakcie festiwalu, który trwał blisko 4 godziny, powstało wiele rozmaitych budowli z klocków, nieraz bardzo wymyślnych. Wszyscy dobrze się bawiliśmy tworząc coraz to nowe konstrukcje. Zaś pod koniec imprezy wspólnie zbudowaliśmy ogromną studnię, której powstawanie uwieczniliśmy na zdjęciach.